Ontwaak uit onze Westerse waanzin…

Home/Algemeen, Jij en je onderneming, Zelfkennis/Ontwaak uit onze Westerse waanzin…

wake upWord wakker… want jij bent nu echt gelukkig!

Dat was mijn grootste openbaring tijdens de reis naar Zimbabwe die ik onlangs samen met mijn drie prachtige kinderen mocht maken. Wij bezochten met elkaar een schoolproject dat ik al jaren steun. Regelmatig bezoek ik het land om de voortgang van dichtbij mee te maken. Dit keer wilde ik de bevolking op een persoonlijke manier leren kennen en hun cultuur in de zuiverste vorm opsnuiven. Vele interviews, boeiende gesprekken en talloze verhalen verder drong de kracht en eenvoud van hun essentie diep tot mij door: zij ervaren geluk in de puurste vorm.

Hoe weet ik dat? Ik kan het niet mooier verwoorden dan mijn zoon:

‘Een onvergetelijke ervaring met mijn familie. Vele clichés zijn waar over Afrika, maar vele ook niet. Wat een rijk land…en dan heb het niet over geld.’

Daarmee benoemt hij het grootste verschil met ons in het ‘rijke’ Westen. Hoe blij en gelukkig kunnen de mensen daar zijn met het weinige dat ze aan materie bezitten. Hun geluk zit niet in de materie, het zit in henzelf. Ik vind het ‘geboren entrepreneurs van het leven’. Een trots volk, dat hard werkt. Ze verwachten niet dat ze iets krijgen of dat dingen komen aanwaaien. Een houding die wij in het westen heel vaak wel aannemen. Zij zoeken een weg in de natuur om aan hun levensbehoeften te voldoen. Al is het verbouwen van eigen eten en drinken heel ‘basic’ en simpel, toch halen zij daar hun grootste voldoening uit.

Waarom halen wij niet die voldoening uit ons leven, uit ons werk? Waarin ligt het verschil? Waarom willen wij steeds meer en nemen we afstand van mensen om ons heen?

Ik was diep geraakt door de saamhorigheid van de mensen in Zimbabwe. Samen zijn betekent daar echt iets. Delen betekent daar echt iets. Het delen van geluk en dingen weten zij op waarde te schatten. Waarom hebben wij dat niet zo?

Een voorbeeld ligt in wat mij overkwam: Als blijk van onze dankbaarheid voor de ontvangst en de gastvrijheid, heb ik met mijn kinderen ter plaatse gekookt en een groot diner verzorgd voor een groep van 30 personen. Ik was heel zenuwachtig, want ik dacht dat ik te weinig eten zou hebben. Ik ging volledig op in mijn praktische zorgen, terwijl de rest van het gezelschap zat te genieten! Wat bleek? We hadden meer dan genoeg. Zelfs zo veel, dat we de mensen eten mee naar huis konden geven. Wat was dat een fijn gevoel.

En wat het nog mooier maakte: de gasten vertelden dat zij dat wat overbleef, de volgende dag met hun eigen community zouden delen! Een mindset waar wij westerlingen gemiddeld niet aan kunnen tippen: genoegen nemen met wat je hebt en dat wat je overhoudt, doorgeven. Dat is wat hen gelukkig maakt.

Wat is dat puur!

Genoegen nemen met je leven…en geen concurrentie voelen. Wanneer je op die manier leeft, ervaar je altijd overvloed. De natuur en het land geven deze mensen overvloed en dat maakt hen gelukkig en trots op zichzelf. Content met zichzelf. Geen frustratie te ontdekken! Echt genieten van eenvoudige dingen zoals eten en gezelschap. Ze leven in het nu, werken in het nu en vieren vrije tijd met elkaar. Niemand heeft een gevoel van ‘minder zijn’. Als ik hen vraag wat geluk voor hen betekent, antwoorden ze: ‘We zijn blij als we kunnen doen wat we willen doen. Wij kunnen in onze levensbehoeften voorzien en halen er voldoening uit om ervoor te werken.’

Simpele basisdingen doen en samen zijn… het is een vergeten waarheid over geluk.

En allicht willen deze mensen meer; meer middelen, meer mogelijkheden. Maar ze laten zich er niet door leiden. Het is hun streven, ja. Maar als ze niet kunnen realiseren wat ze voor ogen hebben, voelen ze zich er niet minder om. In tegendeel, ze ervaren nog steeds ‘een vol bestaan’.

Laten we nu de vertaalslag maken naar ons leven hier, naar het ‘rijke’ westen met een tekort aan geluk. De aanleiding tot dit gevoel ligt in onze weerstand. Weerstand tegen wat was, wat is en wat komen gaat. We willen het perfecte plaatje om gelukkig te zijn. Maar daarin ligt niet de voldoening. Geluk is juist: geen weerstand hebben tegen hoe het loopt. Ik zou willen zeggen: leef met volle teugen! Wie zegt je dat wat je overkomt niet het beste is wat je kan overkomen? Het gaat erom wat je ermee doet. Weerstand is lijden. Ervaren is groeien. Geluk ligt in bewust handelen.

Hoe bereik je dat? Kijk naar waar je issues liggen. Niet leuk natuurlijk, maar je begrijpt dan waar jouw aandeel ligt in je huidige situatie. Je bent er niet schuldig aan, maar het ligt wel bij jou. Het begint bij jou en het eindigt bij jou. Pijn hoort bij het leven, maar lijden is optioneel. Zolang je de pijn niet recht in de ogen durft te kijken en met je meedraagt, wordt het lijden. We projecteren pijn maar al te vaak op iets buiten ons, maar pijn is iets van jezelf. En je dat niet accepteert, dan heet dat weerstand en ervaar je verzet.

Pijn wordt vaak onbewust geadopteerd. Je neemt de pijn van anderen over. Om te beginnen, van je ouders, later van je vrienden en je omgeving. Pijn neemt vaak de vorm van overtuigingen aan die zodanig ingeburgerd raken, dat ze echt worden. En wij mensen willen voldoen aan onze eigen overtuigingen. We MOETEN gewoonweg voldoen aan wat we van onszelf geloven. We kunnen niet anders, want als we ons afwijkend gedragen van onze overtuigingen dan is het psychologisch gezien een waanzin. Daarom is het zo belangrijk om eigen overtuigingen te kennen, deze bepalen direct hoe we handelen.

Ik ben van oordeel, dat pijn die zogenaamd van buiten komt, je eigenlijk de kans geeft om jezelf te worden, beter te worden. Als je jezelf volledig kan accepteren, met je zogenaamde minpunten dan zal je leven er anders uitzien. Dan zijn er geen minpunten meer en kan je jezelf als gelukkig ervaren.

Zou je daar niet je waardevolle tijd aan willen besteden?!

Bekijk het zo. Wat zou je aan je jongere jij willen meegeven met alle kennis die je nu hebt? Ik durf te wedden dat het belangrijkste wat we allemaal willen is, onze kinderen opvoeden met een sterk gevoel van eigenwaarde en zelfrespect. Liefde voor jezelf. Klinkt soft, maar dat is wat we onze kinderen gunnen.

Is dat advies ook niet goed genoeg voor jezelf? Je bent nu eenmaal waar je bent. Realiseer je dat er nu weerstand is bij jou tegen sommige kanten of trekjes van jezelf. Welke zijn dat?

Ik ervaar dat mijn leven steeds beter wordt omdat ik steeds meer leef op mijn manier. Ik luister naar mezelf en leef mijn leven. Dat doe ik vooral omdat ik steeds bij mezelf te rade ga of dit, waar ik nu mee bezig ben, goed voelt en of ik trouw ben en blijf aan mezelf.

Even terug naar mijn Zimbabwe-ervaring. Wat heb ik veel geleerd van de mensen daar. Zij kennen natuurlijk ook verdriet, tegenslag en tekort. Maar dat is niet de leidraad van hun bestaan, zoals wij denken te weten.

Het puur innerlijke geluk van de mensen die ik in Zimbabwe heb ontmoet, heeft mij geraakt. Hun mindset heeft me geïnspireerd. Die ervaring wilde ik graag met je delen.

2017-01-02T19:58:39+00:00

Leave A Comment